Ossobuco

hoofdgerecht glutenvrij eivrij melkvrij

Ossobuco is slow cooking op zijn best!

Dit Italiaans vleesgerecht kent zijn oorsprong in Milaan. De basis van ossobuco zijn kalfsschenkels, ze worden met onder meer uien, wortel en selder gestoofd.
Het woord ‘ossobuco’ betekent ‘bot met een gat’, het vlees zit rondom een dik bot dat beenmerg bevat. De merg geeft veel smaak af aan de saus en wordt als onderdeel van het gerecht gegeten. Zeer lekker 😀

We werken het geheel af met gremolata, een mengsel van peterselie, gehakte knoflook en citroenrasp.
Doorgaans wordt ossobuco met risotto geserveerd. Wij eten het vaak met glutenvrije pasta.

Hieronder zijn de ingrediënten terug te vinden voor 2 personen.

Ingrediënten:

Merk Waar wij het hebben gevonden
Gremolata
  • 0,5 citroen
  • 0,5 bussel krulpeterselie
  • 1 teentje look
Saus:
  • 2 tomaten
  • 0,5 liter tomatenpassata
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 dl witte wijn
  • 2 kleine wortels
  • 2 selderstengels
  • 1 ui
  • olijolie
Vlees:
  • 2 kalfsschenkels
  • glutenvrije bloem
  • peper
  • verste tijm
  • peterseliestengels
En ook nog
  • Glutenvrije pasta
Klik hier voor een foto van de ingrediënten

Bereiding:

Vlees:

  • Snij elke kalfsschenkel in aan de rand zodat ze tijdens het bakken niet opkrullen en kruid met peper en zout
  • Doe wat glutenvrije bloem in een schaal en wentel de kalfsschenkels erdoor, schud het overtollige bloem van het vlees
  • Neem een ruime stoofpot en verhit olie in de stoofpot
  • Bak de schenkels aan beide kanten goudbruin in de hete olijfolie, het vlees hoeft binnenin nog niet gaar te zijn
  • Haal de pot van het vuur en leg het vlees in een bord apart

Saus:

  • Snij de ui, look, selder en wortel in zeer fijne blokjes
  • Zet de pot met braadvet waarin je het vlees zonet hebt gebakken op een zacht vuur en stoof er de groentjes in
  • Leg na enkele minuten het vlees op de gestoofde groenten en giet ook de braadsappen mee in de pot.
  • Schenk er vervolgens de witte wijn bij
  • Maak een kruidentuiltje van de laurierblaadjes, de peterseliestengels en de tijm en voeg het toe aan de stoofpot
  • Giet de tomatenpassata erbij en laat de schotel 2 tot 3 uur pruttelen op een zacht vuurtje
  • Een klein half uurtje voor je serveert, zet je een ruime pot water op het vuur, om de glutenvrije pasta te koken
  • Gebruik het water eerst om de tomaten te ontvellen door een kruisje onderaan de tomaten te maken en de tomaten een half minuutje lang in het kokende water te leggen
  • Spoel ze onmiddellijk onder koud stromend water en verwijder de schil
  • Snij de tomaten in vier, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in blokjes
  • Voeg de stukjes tomaat toe aan de pruttelende ossobuco

Gremolata:

  • Pel de look en plet ze tot pulp
  • Rasp daarover een deel van de schil van de citroen
  • Hak een stevige portie peterselie fijn en meng met de citroenzeste en de look
  • Serveer de ossobuco met de pasta en schep wat gremolate bovenop het vlees

De score van mijn man: 4/5

Deel dit recept of volg 't zelfde maar anders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *