Lasagne

hoofdgerecht glutenvrij eivrij melkvrij

La vita è bella met deze lasagne!
Het is een recept waar ik graag mijn tijd voor neem, zodat ik kan genieten van het koken. Zalig om op een vrije zondag klaar te maken, wetend dat je daarna kan genieten van een heerlijke maaltijd.

Net zoals bij spaghettisaus heeft iedereen zo zijn eigen recept voor deze Italiaanse ovenschotel.
Je kan er makkelijk eindeloos mee variëren. Ik maak lasagne al langer met gegrilde aubergine en courgette in plaats van bechamelsaus. Dit samen met een lekker pittige saus is een echte winner.

De kaasvervanger die ik eerde gebruikte bij mijn witloof in hespenrollen kan hier ook perfect dienen om een krokant korstje te geven aan de lasagne. Het smaakt wat naar parmezaanse kaas dus ik voeg het ook tussen de laagjes in toe voor de smaak.

Glutenvrije lasagnevellen zijn makkelijk te vinden, wij hebben ze deze keer meegebracht uit Bio Planet. Ze zijn ideaal voor deze laagjesschotel.

Lasagne kan je bijna niet voor 2 personen maken, wij kunnen er met deze portie makkelijk tweemaal van eten. Het restje is perfect voor een avond waarop het eens snel moet gaan! 😉

Ingrediënten:

Merk Waar wij het hebben gevonden
Kaasvervanger:
  • 4 el edelgistvlokken
Natu Biovita
  • 4 el cashewnoten
Saus:
  • 500 gr gehakt
  • 2 uien
  • 1 teentje look
  • 2 wortelen
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 blikjes tomatenstukjes
  • 1 flesje tomatenpassata
  • sojaboter
  • zout
  • cayennepeper
  • pili-pili
  • harissa
Tussenlaagjes:
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • fleur de sel
  • zwarte peper van de molen
  • olijfolie
  • lasagnevellen
Felicia Bio Planet
Klik hier voor een foto van de ingrediënten

Bereiding:

  • Verwarm de over voor op 200°C

Tussenlaagjes:

  • Snij de aubergine en de courgette in lange fijne schijven met een mandoline
  • Leg de schijven aubergine en courgette op een bakplaat, kruid met zwarte peper en fleur de sel en besprenkel met olijfolie
  • Grill de schijven een 10-tal minuten in de oven
  • Week de lasagnevellen in water

Kaasvervanger:

  • Doe de edelgistvlokken samen met de cashewnoten in een kleine blender en mix fijn

Saus:

  • Snij de uien en de look in fijne stukjes
  • Snij de wortelen en paprika in fijne blokjes en hou even apart
  • Bak de ui en de look in wat sojaboter in een diepe pan
  • Voeg het gehakt toe, roerbak en kruid goed af met zout en cayennepeper
  • Van zodra het gehakt gebakken is voeg je de paprika en wortel toe
  • Laat even stoven en voeg de tomatenstukjes, -passata, en puree toe
  • Roer alles mooi door elkaar en laat een tiental minuten pruttelen op een zacht vuurtje
  • Voeg naar smaak harissa en pili-pili toe

Vul de ovenschotel:

  • Doe een laag saus onderaan de ovenschotel
  • Schik lasagnevellen over de saus, snij de lasagnevellen bij indien nodig
  • Verdeel terug een laag saus over de lasagnevellen en schik een laag gegrilde aubergine en courgetteschijven over de saus
  • Strooi wat kaasvervanger over de aubergine en courgette
  • Herhaal het proces met de lasagnevellen, saus, gegrilde aubergine en courgette en kaasvervanger tot de ovenschotel vol is
  • Als laatste een laag lasagnevellen, saus en strooi nu rijkelijk kaasvervanger over de saus, dit zal voor een krokante korst zorgen
  • Tip: schik de lasagnevellen en gegrilde aubergine en courgette eerst horizontaal, vervolgens verticaal, enz. Dan valt de lasagne bij het serveren niet zo makkelijk uit elkaar
  • Plaats de ovenschotel 45 minuten in de oven op 200°C

De score van mijn man: 4,5/5

Deel dit recept of volg 't zelfde maar anders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *